Hrvatski     English     Deutsch

Primjene

Kontaktirajte nas

Spiroflex d.o.o.
Ljudevita Gaja 7
35 208 Ruščica
Hrvatska

 

Telefon: +385 35 _212 425
e-mail: info@spiroflex.hr

 

Spregnuti kompenzatori

Primjena poprečnih, zglobnih i kardanskih kompenzatora

Spregnuti kompenzatori se upotrebljavaju na mjestima gdje oprema i struktura cjevovoda ne mogu prihvatiti sile od unutarnjeg tlaka. Za spregnute tipove kompenzatora nije dopušteno instalirati ih kao aksijalne kompenzatore za prihvaćanje aksijalnih pomaka. U cijevnim sustavima kao što su "L", "Z" ili "U" oblici oni mogu prihvatiti poprečne ili kutne pomake. Kompenzatori su opremljeni dijelovima za rasterećenje kao što su sprezni vijci, kutni i kardanski zglobovi. Ukupna sila koja djeluje na čvrste točke je manja za silu od unutarnjeg tlaka i glavna je prednost spregnutih kompenzatora to da su za njih potrebne lagane čvrste točke i međuoslonci.

Dva zglobna kompenzatora u ravnini

Dva zglobna kompenzatora u ravnini

Par zglobnih kompenzatora je upotrijebljen na cijevnom "L" koljenu za prihvaćanje toplinskih pomaka iz horizontalnog dijela cjevovoda. Sila od unutarnjeg tlaka je neutralizirana u zglobovima kompenzatora i potrebne su samo lagane čvrste točke.

 
Tri zglobna kompenzatora u ravnini

Tri zglobna kompenzatora u ravnini

Sustav s tri zglobna kompenzatora je projektiran za prihvaćanje toplinskih istezanja iz horizontalnog i vertikalnog dijela cjevovoda. Centralni kompenzator B treba imati mogućnost prihvatiti pomak kao kompenzatori A i C zajedno. Udaljenosti L1 i L2 trebale bi biti maksimalno moguće, a L3 što kraća.

Cijevna lira s tri zglobna kompenzatora

Cijevna lira s tri zglobna kompenzatora

Ovaj sustav zglobnih kompenzatora u cijevnoj liri preporučuje se kod dugih cjevovoda u cilju smanjenja broja kompenzatora. Zglobni kraci su dimenzionirani za prihvaćanje sile od unutarnjeg tlaka i masu cjevovoda između dva zglobna kompenzatora. Hladno prednaprezanje se preporučuje kako bi se povećala sposobnost preuzimanja kutnog pomaka zglobnog kompenzatora.

 
Dva kardanska i jedan zglobni kompenzator u trodimenzionalnom sustavu

Dva kardanska i jedan zglobni kompenzator u trodimenzionalnom sustavu

U ovoj kombinaciji dva kardanska kompenzatora prihvaćaju toplinske pomake iz horizontalnih grana cjevovoda. Zglobni i kutni kompenzator u paru s gornjim kardanskim kompenzatorom prihvaća vertikalne pomake. Sile od unutarnjeg tlaka se rasterećuju u zglobovima zglobnog i kardanskih kompenzatora. Potrebne su samo lagane čvrste točke.

Poprečni kompenzator u "Z" cjevovodu

Poprečni kompenzator u "Z" cjevovodu

Spregnuti poprečni kompenzator upotrijebljen je za prihvaćanje poprečnih pomaka u "Z" cjevovodu. Sile od unutarnjeg tlaka su neutralizirane s dva sprezna vijka i obje čvrste točke trebaju biti samo u laganoj izvedbi.

 
Poprečni i zglobni kompenzatori u trodimenzionalnom sustavu

Poprečni i zglobni kompenzatori u trodimenzionalnom sustavu

Poprečni i jedan zglobni kompenzator su upotrijebljeni za prihvaćanje toplinskih pomaka u trodimenzionalnom sustavu. Poprečni kompenzator je upotrijebljen kao zamjena za dva zglobna ili kardanska kompenzatora. Razlika je samo u tome da toplinska izduženja između prirubnica ostaju unutar kompenzatora. Sile na čvrste oslonce su umanjene jer se sile od unutarnjeg tlaka poništavaju na spreznim vijcima i zglobovima zglobnog kompenzatora.